marți, 10 aprilie 2012


De ce Magazinul Mierii?

Te-ai  gândit vreodată că poate exista un produs imposibil de falsificat? Că există ceva care, oricât ne-am pune imaginația la bătaie, nu am reuși să îl producem la fel de bun ca o insectă numită Apis Meliffera? Da, poate fi și așa ceva. Acest produs îl cunoaștem sub denumirea de „miere”.  Chiar dacă, din motive economice, unii producători (poți înlocui producător cu „chinez”) introduc tot felul de substanțe gen sirop de zahăr sau fructoză din porumb în miere, la o simplă analiză olfactivă si gustativă adevărul iese la iveală. Mierea, cu toate proprietățile ei, nu poate fi falsificată.
De ce miere? Frecvent ne gândim că produsele noi din jurul nostru sunt bune, că putem aduce ceva nou pe lume, că încercăm să creem o viață mai bună pentru cei din jurul nostru, dar... să recunoaștem. Nici un produs nu are garanție și nu oferă încredere daca nu a trecut testul timpului. Iar mierea excelează la acest capitol. A fost găsită chiar și în piramide, având o vechime de peste 4000 de ani, și fiind... nealterată!
Să ne uităm și la compoziția mierii: zaharuri, apă, substanțe vegetale (care dau mierii aroma specifică, florală), microelemente (Ca, Mg). Este o formulă aparent simplă, totuși, nu reușim sa o duplicăm în laborator. Mierea cu adevărat naturală este extrasă direct din stupii de albine, cu intervenția minimă a apicultorului. Singura îmbunătățire semnificativă adusă de apicultura modernă constă, de fapt, în creșterea randamentului culesurilor prin diferite tehnici utilizate.
Totuși, de ce s-ar chinui o familie de albine (zeci de mii de albine) să muncească pentru un produs pe care îl recoltează omul? În primul rând, aceasta este hrana lor. Se consideră că un stup puternic este capabil să adune aproximativ 120 de kilograme de miere într-un an, și consumă în jur de 100 de kilograme. Diferența de 20 de kilograme este, de fapt, mierea pe care o recoltăm noi, și care o oferim spre consum. În funcție de florile care au secretat nectarul cules de albine pentru a fabrica mierea, putem avea diferite sortimente: de salcâm, de tei, de brad, de zmeură, polifloră etc. Cel puțin la nivel teoretic, am putea avea un sortiment de miere de la fiecare floare care secretă nectar.
Cei mai mulți producători comercializează mierea așa cum o extrag din stup. Însă o mare parte dintre oameni o consideră mult prea dulce, sau ar prefera să aibă un gust mai aparte, personalizat. Acesta este motivul pentru care am creat acest blog, și vreau sa promovez o serie de produse derivate din miere. Trebuie să menționez că mierea pe care o comercializez nu este procesată, topită, nu are adaos de zahăr sau antibiotice și nu este diluată. Este trecută doar prin procese fizice care nu o deteriorează (amestecare, filtrare, omogenizare etc). Gustul special și unic al mierii produse de mine este consecința unei idei apărute într-o după-masă in care încercam să învăț protezarea valvulară, cândva pe la sfârșitul lunii martie, anul curent. Îmi asum, deci, și părțile pozitive, dar și cele negative ale produselor expuse pe site. Accept comentarii / sugestii / idei, și sunt deschis la discuții legate de apicultură, și nu numai. Așa că, te invit să faci un test gustativ mierii (se găsesc detalii în celelalte postări), și să îmi dai un feed-back. O zi bună în continuare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu