De ce Magazinul Mierii?
Te-ai gândit vreodată că poate exista un produs imposibil
de falsificat? Că există ceva care, oricât ne-am pune imaginația la bătaie, nu
am reuși să îl producem la fel de bun ca o insectă numită Apis Meliffera? Da,
poate fi și așa ceva. Acest produs îl cunoaștem sub denumirea de „miere”. Chiar dacă, din motive economice, unii
producători (poți înlocui producător cu „chinez”) introduc tot felul de
substanțe gen sirop de zahăr sau fructoză din porumb în miere, la o simplă
analiză olfactivă si gustativă adevărul iese la iveală. Mierea, cu toate
proprietățile ei, nu poate fi falsificată.
De ce miere?
Frecvent ne gândim că produsele noi din jurul nostru sunt bune, că putem aduce
ceva nou pe lume, că încercăm să creem o viață mai bună pentru cei din jurul
nostru, dar... să recunoaștem. Nici un produs nu are garanție și nu oferă
încredere daca nu a trecut testul timpului. Iar mierea excelează la acest
capitol. A fost găsită chiar și în piramide, având o vechime de peste 4000 de
ani, și fiind... nealterată!
Să ne uităm și la
compoziția mierii: zaharuri, apă, substanțe vegetale (care dau mierii aroma
specifică, florală), microelemente (Ca, Mg). Este o formulă aparent simplă,
totuși, nu reușim sa o duplicăm în laborator. Mierea cu adevărat naturală este
extrasă direct din stupii de albine, cu intervenția minimă a apicultorului.
Singura îmbunătățire semnificativă adusă de apicultura modernă constă, de fapt,
în creșterea randamentului culesurilor prin diferite tehnici utilizate.
Totuși, de ce
s-ar chinui o familie de albine (zeci de mii de albine) să muncească pentru un
produs pe care îl recoltează omul? În primul rând, aceasta este hrana lor. Se
consideră că un stup puternic este capabil să adune aproximativ 120 de
kilograme de miere într-un an, și consumă în jur de 100 de kilograme. Diferența
de 20 de kilograme este, de fapt, mierea pe care o recoltăm noi, și care o
oferim spre consum. În funcție de florile care au secretat nectarul cules de
albine pentru a fabrica mierea, putem avea diferite sortimente: de salcâm, de
tei, de brad, de zmeură, polifloră etc. Cel puțin la nivel teoretic, am putea
avea un sortiment de miere de la fiecare floare care secretă nectar.
Cei mai mulți
producători comercializează mierea așa cum o extrag din stup. Însă o mare parte
dintre oameni o consideră mult prea dulce, sau ar prefera să aibă un gust mai
aparte, personalizat. Acesta este motivul pentru care am creat acest blog, și
vreau sa promovez o serie de produse derivate din miere. Trebuie să menționez
că mierea pe care o comercializez nu este procesată, topită, nu are adaos de
zahăr sau antibiotice și nu este diluată. Este trecută doar prin procese fizice
care nu o deteriorează (amestecare, filtrare, omogenizare etc). Gustul special
și unic al mierii produse de mine este consecința unei idei apărute într-o
după-masă in care încercam să învăț protezarea valvulară, cândva pe la
sfârșitul lunii martie, anul curent. Îmi asum, deci, și părțile pozitive, dar
și cele negative ale produselor expuse pe site. Accept comentarii / sugestii /
idei, și sunt deschis la discuții legate de apicultură, și nu numai. Așa că, te
invit să faci un test gustativ mierii (se găsesc detalii în celelalte postări),
și să îmi dai un feed-back. O zi bună în continuare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu